Lukier plastyczny do obkładania
MASA CUKROWA-LUKIER PLASTYCZNY
Szerokie zastosowanie: Jadalna masa do obkładania tortów, podklejania wydruków, tworzenia topperów oraz prostych figurek, wycinania ozdób (np. literek, cyferek), dekoracji z foremek do wyciskania, stempelków, tworzenia dekoracji 3D, wyciskania z maszynek cukierniczych (dekoratorów do masy cukrowej).
Jest niezwykle łatwa w użyciu- wystarczy zagnieść i jest gotowa do pracy.
Kolory: dostępna w szerokiej gamie pięknych, nasyconych kolorów lub wersji białej, którą można barwić barwnikami spożywczymi.
Smak: pyszna w smaku. Słodycz jest zrównoważona delikatnym marcepanowym aromatem.
Wydajność: do obłożenia tortu o średnicy 20cm i wysokości 14 cm potrzebne jest ok. 400-500g masy w zależności od rozwałkowanej grubości.
Bezglutenowa: produkt bezglutenowy, co sprawia, że nadaje się do dekorowania wypieków dla osób z nietolerancją glutenową.
Nie zawiera żelatyny
Produkt pakowany próżniowo, posiada wymagane atesty i 12 miesięczny okres przydatności do spożycia.
Przechowywanie: w chłodnym, suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Nadaje się do zamrażania.
ZASTOSOWANIE:
• Obkładanie tortów: Idealna do obkładania tortów metodą klasyczną oraz panelowo. Charakteryzuje się bardzo dużą plastycznością i elastycznością, co pozwala na rozwałkowanie jej na bardzo cienką, równomierną warstwę, która idealnie pokrywa tort (duża wydajność). Swobodnie naciąga się i łatwo zaciera, co jest bardzo ważnym aspektem podczas obkładania tortu. Nie kruszy się i nie pęka. Po nałożeniu na tort tworzy elastyczną, gładką powłokę, która często stanowi bazę pod dalsze dekoracje.
Prosty protrip:
– Do ułatwienia pracy zalecamy użyć silikonową matę oraz wałek, rękawiczki lateksowe lub nitrylowe. Podczas wałkowania można również podsypać matę/blat skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, co wyeliminuje przyklejanie się.
– Przy obkładaniu tortu masą cukrową ważne jest, aby powierzchnia tortu była równomiernie pokryta kremem (zalecamy ganache lub maślany, najlepiej „milky way”):
Przepis na fi 18cm: 105 ml mleka, 105g cukru rozpuścić w mleku
420g masła- utrzeć na biały puch
150g mleka w proszku.
Wszystko zmiksować.
• Do wydruków cukrowych, opłatków, topperów: Świetnie sprawdzi się do podklejania wydruków cukrowych, opłatków. Można tworzyć przy jej użyciu piękne toppery.
• Do wycinania literek i cyferek, stempelki: masa nadaje się rewelacyjnie do wycinania, odbijania wszelkiego rodzaju alfabetów, stempelków. Zachowuje każdy nawet najmniejszy odbity szczegół.
• Dekoracje z foremek, maszynek do masy cukrowej: rewelacyjnie nadaje się do wyciskania ozdób z różnego rodzaju foremek nawet tych skomplikowanych oraz maszynek cukierniczych. Zachowuje wszystkie, nawet najdrobniejsze szczegóły, a także dobrze się wyciąga.
Prosty protrip:
– W celu przyśpieszenia pracy, wystarczy foremkę z masą włożyć na chwilę do zamrażarki, ułatwi to wyciągniecie masy z formy.
-W razie potrzeby dodać do masy klej cukierniczy w proszku CMC, co dodatkowo usztywni masę, na 100g masy około szczypta CMC na końcu łyżeczki, dobrze wyrobić i odstawić na 10 minut.
• Proste figurki i dekoracje: masa jest elastyczna, a jednocześnie wystarczająco stabilna, aby wykonać z niej dekoracje takie jak: listki, różyczki, kwiaty, kokardki, falbanki oraz wiele innych. Niewielkie figurki np. misie, żyrafy, jednorożce, itp.
Prosty protrip:
-W razie potrzeby dodać do masy klej cukierniczy w proszku CMC, co dodatkowo usztywni masę, na 100g masy około szczypta CMC na końcu łyżeczki, dobrze wyrobić i odstawić na 10 minut.
Skład:
Cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny (częściowo utwardzony palmowy i rzepakowy), woda, środek zagęszczający E466, emulgator E471, środek konserwujący E202, regulator kwasowości-kwasek cytrynowy E330 aromat marcepanowy, barwniki spożywcze.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1579kj/372kcal, tłuszcz 2,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,99g, Węglowodany 87g w tym cukry 85g, Białko 0g, Sól o,2g